Postzegels verzamelen: een eindeloze hobby.

Postzegelvereniging  Altena

nieuws

Tekstvak: HET

MOTIEF

Postzegelvereniging Altena bestaat 25 jaar

https://www.hetkontakt.nl/sites/default/files/imagecache/w-250/news/photo/09_postzegelsbewerkt.jpg

Bekijk de foto

REGIO • In het verleden de hobby van menig Nederlander, nu nog voor slechts een kleine groep. Toch viert Postzegelvereniging Altena haar 25-jarig bestaan. 

Postzegels verzamelen. Het is niet meer zo van deze tijd. En toch. Postzegelvereniging Altena bestaat 1 maart 25 jaar en is met 66 leden nog springlevend. “Een actieve vereniging die het, tegen de landelijke tendens in, goed doet”, zegt bestuurslid Chris Maasland. Dat er überhaupt een postzegelvereniging in Altena bestaat is aan hem te danken. “Ik was verzamelaar en ontdekte dat er maar weinig op dat gebied te doen was in de regio. Nergens kon je je zegels bijvoorbeeld ruilen.”

Publiciteit
En dus besloot Chris zelf een vereniging op te richten. “Ik heb de publiciteit gezocht en een avond bij mij thuis belegd. Daar kwamen zo’n tien mensen op af. Diezelfde avond hebben we een vereniging opgericht.”

Er kwamen steeds meer mensen die zich bij de groep aansloten en dus moest de vereniging steeds op zoek naar een grotere locatie. “Van de schuur van Henk Tankens, via Woudrichem en het Brabantse Land naar De Jager in Giessen. De laatste jaren worden onze clubavonden gehouden in het Verlaat in Almkerk.” 

Op het hoogtepunt telde de vereniging 146 leden, waarvan 42 jeugdleden. “Van de jeugdafdeling is nu niets meer over en dat zal ook niet meer terugkomen”, denken secretaris Aria Sprangers en voorzitter Hans Kant. En dat terwijl Aria jaren gelden door haar dochters postzegels is gaan verzamelen. “Dat was ergens in de jaren negentig. De meiden hadden op school een juf die postzegels verzamelde en daar werden ze helemaal enthousiast van. Mijn man en ik gingen mee naar de clubavonden van de postzegelvereniging. En van het een komt dan het ander.”

Jonge leeftijd
Chris en Hans zijn beiden al op jonge leeftijd begonnen. “Vroeger was er verder niet zoveel, geen televisie bijvoorbeeld. Bovendien werd alles per post gestuurd en op iedere brief zat een mooie postzegel. Tegenwoordig is alles digitaal, wordt gefrankeerd meteen frankeermachine of krijgt een postzegel met een 1 of een 2.”

Want hoewel postzegelvereniging Altena een jubileum mag vieren, is het bestuur ook heel reëel. “Jongeren werken het liefst met de computer. En digitaal is er ook een vereniging, ‘Stampkids’, dat loopt goed. Jammer vind ik het echter wel dat als kinderen op school vertellen dat ze postzegels verzamelen, ze worden uitgelachen. Dat weerhoudt hen ervan. Hoewel onze ervaring wel is, dat mensen die in hun jeugd begonnen zijn, altijd weer een keer het verzamelen oppikken. Dat willen we ook graag stimuleren als vereniging: passieve verzamelaars actief maken.”

Dat doet de vereniging onder andere door regelmatig hun gezicht te laten zien op markten en braderieën in de omgeving. “Dan horen we vaak dat mensen inderedaad een verzameling op zolder hebben liggen.”

Postzegelberg
Daarnaast wordt iedere derde maandag van de maand een clubavond gehouden waar postzegels geruild kunnen worden en soms handelaren aanwezig zijn. Een keer in de twee maanden is er een veiling. En er is een postzegelberg waaruit mensen gratis postzegels kunnen kiezen. “We proberen zoveel mogelijk met een gesloten beurs te werken: veel ruilen dus. En we merken dat er steeds meer wordt geruild, dat is een goed teken.”

Daarnaast kunnen leden ook meedoen aan de ‘rondzending’: dan gaat er een kistje met boekjes met daarin postzegels rond onder de leden. Daaruit kunnen zij postzegels die ontbreken in hun verzameling kopen. “Dat is het leuke van verzamelen: je wilt zoveel mogelijk compleet hebben. En dat kan bij leden diverse kanten opgaan: de een verzamelt landen, de ander bijvoorbeeld bloemen, treintjes  of vissen.”

“En”, zo vult Aria aan, die het postzegels verzamelen echt een mannenwereld noemt, “je kunt postzegels ook op een verschillende manier bewaren. Je kunt ze in een boek steken, maar ik vind het bijvoorbeeld leuk om er een verhaal van te maken. Het fijne van lid zijn is ook dat anderen weten wát jij verzamelt en mee zoeken.” 

Het jubileum van Postzegelvereniging Altena wordt zaterdag 28 februari vanaf 11.00 uur gevierd in het Verlaat in Almkerk. Tot 16.00 uur is er onder andere een kleine tentoonstelling, een veiling en een tombola.

http://www.pzvaltena.nl